Ankara
KAPALI
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANASAYFA GENEL Sen Evine Sebze Diye Alıyorsun ama Onlar Aslında Meyve! Şok Olacaksın.

Sen Evine Sebze Diye Alıyorsun ama Onlar Aslında Meyve! Şok Olacaksın.

Sen Evine Sebze Diye Alıyorsun ama Onlar Aslında Meyve! Manavdan Marketten Sebze diye aldığın Meyveler! Peki biz onlara neden sebze dedik? Yararları Zararları nelerdir?
yazar
Haber Bey
616
GÖSTERİM
Sen Evine Sebze Diye Alıyorsun ama Onlar Aslında Meyve! Şok Olacaksın.

Sen Evine Sebze Diye Alıyorsun ama Onlar Aslında Meyve! Manavdan Marketten Sebze diye aldığın Meyveler! Peki biz onlara neden sebze dedik? Yararları Zararları nelerdir?

Meyve ve sebzeler bitkilerin üreme organlarıdır ve beslenmemizde önemli bir rol oynarlar. Ancak meyve ve sebzeler arasında bazı temel farklar vardır.

Meyve:

Tohum İçerir: Meyveler genellikle içinde tohum bulunduran olgunlaşmış çiçek yumurtasının döllenmesi sonucu oluşur.
Tatlı veya Ekşi Olabilir: Meyveler genellikle tatlı veya ekşi olup, genellikle hoş bir lezzete sahiptirler.
Renkli ve Parlak Olabilirler: Olgun meyveler genellikle çeşitli renklerde ve parlak görünümlüdür.
Olgunlaştıktan Sonra Düşebilirler: Bir meyve genellikle olgunlaştıktan sonra bitkiden düşer veya toplanabilir.
Örneğin: Elma, muz, çilek, portakal.


Sebze:

Tohum İçerir veya İçermeyebilir: Sebzeler, tohum içerebilecek veya içermeyebilecek bitki organlarıdır.
Çoğunlukla Daha Nötr Lezzette: Sebzeler genellikle daha nötr veya az belirgin bir lezzete sahiptirler.
Renk ve Parlaklık: Bazı sebzeler renkli olabilir, ancak genellikle meyveler kadar parlak değildir.
Bitki Üzerinde Kalabilirler: Sebzeler genellikle bitkide olgunlaştıktan sonra kalabilir ve toplanmadan önce belirli bir büyüklüğe ulaşabilirler.
Örneğin: Brokoli, havuç, ıspanak, patates.
 

SEBZE DİYE BİLİNEN MEYVELER!

Domates;

Domates, botanik olarak bir meyve olarak kabul edilir. Bilimsel olarak, domates bitkisi (Solanum lycopersicum) meyve veren bir bitki olup, bu nedenle domates meyvedir.. Domates, bitkinin çiçeklerinden gelişen ve genellikle içerisinde tohumlar bulunan bir ovaryumdan oluşan bir meyve yapısına sahiptir.

Ancak günlük kullanımda, mutfağımızda genellikle sebze olarak kullanılan domates, genellikle salatalar, soslar, yemekler ve sandviçler gibi tuzlu yemeklerde kullanıldığı için bir sebze olarak kabul edilir. Bu, mutfak ve yemek pişirme bağlamında kullanılan geleneksel bir tanımlamadır ve domatesin bilimsel botanik sınıflandırmasını yansıtmaz.

Botanik açıdan domates bir meyvedir, ancak mutfakta sıklıkla sebze olarak kullanılır.

Kabak;

Kabak, botanik tanıma göre bir meyve olarak sınıflandırılır. Kabak bitkisi (Cucurbita pepo veya diğer kabak türleri), çiçeklenme sonrasında oluşan ve genellikle içinde tohumlar bulunan bir ovaryumdan gelişen bir meyve yapısına sahiptir.

Ancak, günlük kullanımda, mutfakta genellikle sebze olarak tüketilen kabak Meyvedir. çoğunlukla yemek pişirme ve yemek hazırlama bağlamında bir sebze olarak kabul edilir. Kabak, çeşitli yemeklerde, çorbalar, kızartmalar, ve fırın yemekleri gibi çeşitli tariflerde kullanılır.

Bu durumda da, botanik sınıflandırmayla günlük kullanım arasında bir ayrım bulunmaktadır. Kabak, botanik açıdan bir meyve olmasına rağmen, mutfak uygulamalarında sebze olarak değerlendirilir.

Biberler;

Biberler, botanik açıdan meyve olarak sınıflandırılan bitki organlarıdır. Biber bitkisi (Capsicum annuum veya diğer biber türleri), çiçekleri sonrasında oluşan ve genellikle içerisinde tohumlar bulunan bir ovaryumdan gelişen bir meyve yapısına sahiptir.

Fakat, günlük dilde ve mutfak uygulamalarında biberler genellikle sebze olarak kabul edilir ama Aslında Biberler Meyvedir. Bu, biberlerin genellikle tuzlu yemeklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılmasından kaynaklanır.

Yani, botanik açıdan baktığımızda biberler birer meyve olsa da, mutfakta kullanıldıkları bağlamda genellikle sebze olarak değerlendirilirler. Bu durum, günlük kullanım ve mutfak pratikleri ile botanik tanım arasındaki farkı yansıtmaktadır.

Bezelye;

Bezelye, botanik açıdan bir bakıma meyve olarak kabul edilebilen bir bitki organına sahiptir. Bezelye bitkisi (Pisum sativum), çiçekleri sonrasında oluşan ve içerisinde genellikle tohumlar bulunan bir ovaryumdan gelişen bir meyve yapısına sahiptir. Ancak bezelye, günlük kullanımda ve mutfak uygulamalarında genellikle sebze olarak kabul edilirama Aslında Bezelye Meyvedir.

Bezelyeler, genellikle tuzlu yemeklerde, salatalarda, pilav ve makarnalarda kullanılır. Mutfakta yaygın olarak sebze olarak kullanılmaları, botanik tanıma göre meyve olmalarına rağmen çoğunlukla taze veya donmuş sebzeler kategorisinde sınıflandırılmalarından kaynaklanır.

Bu durum, günlük yaşamda ve mutfak uygulamalarında botanik tanım ile günlük kullanım arasındaki ayrımı gösterir. Bezelyeler, meyve olarak botaniksel olarak sınıflandırılabilir, ancak sofralarda sebze olarak değerlendirilirler.

Salatalık;

Salatalık, botanik açıdan bir bakıma meyve olarak kabul edilebilen bir bitki organına sahiptir. Salatalık bitkisi (Cucumis sativus), çiçekleri sonrasında oluşan ve içerisinde genellikle tohumlar bulunan bir ovaryumdan gelişen bir meyve yapısına sahiptir. Ancak, günlük kullanımda ve mutfak uygulamalarında, salatalıklar genellikle sebze olarak kabul edilir ama Aslında Salatalık Meyvedir.

Salatalıklar, genellikle tuzlu yemeklerde, salatalarda, sandviçlerde ve çeşitli soğuk yemeklerde kullanılır. Mutfakta yaygın olarak sebze olarak kullanılmaları, botanik tanıma göre meyve olmalarına rağmen, çoğunlukla taze sebzeler kategorisinde sınıflandırılmalarından kaynaklanır.

Bu durum, günlük yaşamda ve mutfak uygulamalarında botanik tanım ile günlük kullanım arasındaki ayrımı gösterir. Salatalıklar, meyve olarak botaniksel olarak sınıflandırılabilir, ancak sofralarda sebze olarak değerlendirilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 Yılı Bedelli Askerlik Ücreti Açıklandı: Son Dakika

2024 Yılı Bedelli Askerlik Ücreti Açıklandı: Son Dakika